Lágy kontaktlencsék

A lágy kontaktlencsékről

A lágy kontaktlencsék mind a mindennapi, mind alkalmi viseletre alkalmasak. A kényelmes viseléshez azonban mindenképpen szükséges, hogy kövesse azokat az utasításokat, amelyek ebben a tájékoztatóban szerepelnek.

A lágy kontaktlencsék kezelése

A tisztaság a legfontosabb szempont a lágy kontaktlencse kezelésénél. Mindig mossa meg a kezét, mielőtt érintené a kontaktlencséit! A lencséket javasolt asztal felett kezelni, nehogy elvesszenek!

A kezelést mindig óvatosan, ujjbeggyel végezze, nehogy a lencsét a körmével megsértse. Tisztítsa a lencséit óvatosan és a szakorvosa által előírt tároló-tisztító oldatot cserélje naponta az utasítás szerint. Kövesse azokat az előírásokat, amit a betanításon hallott.

kontaktlencse-behelyezése-2

A kontaktlencse felhelyezése

A kontaktlencsék összecserélésének elkerülése érdekében mindig a jobb oldali lencsét helyezze először a szemére. Győződjön meg arról, hogy a lencsék nincsenek kifordítva, mielőtt felhelyezi azokat. (Kifordított állapotban tányér formájú, míg helyes állásban félgömb.)

A felhelyezés menete:

 1. Helyezze a jobb lencsét a jobb keze mutatóujja hegyére. A jobb középső ujjával húzza le az alsó szemhéját.
 2. A másik kezével húzza fel a felső szemhéját és helyezze a lencsét a szemére, a szembogárra.
 3. Nézzen lefelé, majd finoman csukja be a szemét és a szemhéjon keresztül nyomkodja meg a lencsét. A másik szem lehunyásával győződjön meg róla, hogy jól lát, a lencse a helyén van.
 4. A bal lencsét ugyanilyen módon, csak a bal kezével helyezze a szemére.

Ha a lencsét nem tudja a helyére helyezni, tegye kívül a szem „fehér” részére és pislantás előtt nézzen a lencse felé. Ezután csukott szemhéj mellett nyomkodja meg a lencsét.

A kontaktlencse levételének módszerei:

 1. Bal kezével húzza fe l a jobb felső szemhéját. Egyenesen előre nézve a jobb mutató- és hüvelykujjával szélesen csippentse össze finoman a lencsét és vegye le a szeméről. Vagy:
 2. Nézzen felfelé, a jobb mutató ujjával húzza le a lencsét a szem alsó részére, és finoman csippentse össze a mutató- és hüvelykujjával.
 3. A bal lencsét ugyanilyen módon, tükörképszerűen vegye le a szeméről.

Levétel után mindig tisztítsa meg a kontaktlencséit az utasításnak megfelelően!

kontakt-lencse-tisztítás-1024x688

A kontaktlencse tisztítása, fertőtlenítése és tárolása:

„Egylépcsős” rendszerű tisztítók (Solo care, Renu, Optifree stb.)

Használat után vegye ki a lencsét a szeméből, a tenyerébe téve cseppentsen pár csepp tisztító folyadékot rá és mutatóujja begyével finoman dörzsölje meg mindkét felszínt 10-10 másodpercig. Ezután a tisztító folyadékkal öblítse le a lencsét. Öblítéshez soha ne használjon csapvizet!
Amikor lencséit a tároló tokba helyezi, előtte mindig cserélje tisztára a tokban a folyadékot. A folyadék rátöltés tilos!

„Hidrogén-peroxidos” rendszerek (Aosept, Sauflon Multi)

Helyezze a lencsetokba mindkét lencsét a megfelelő helyre, majd a jelzésig feltöltött tartályba merítse azokat. A tisztítási folyamat indulását buborékképződés jelzi. Az előírás szerinti ideig, legalább 6 órán keresztül tartsa benne a lencsét a folyadékban. Korábban kivett kontaktlencsét fiziológiás sóoldattal alaposan le kell öblíteni!
A tároló tokot legalább hetente egyszer fertőtlenítse. A tisztító folyadékkal mossa át. Ezután nyitott állapotban az üres tokot tegye mikrohullámú sütőbe 600W teljesítményen 3 percre. Az üres tokot napközben tartsa nyitott állapotban, lefelé fordítva egy tiszta kendőn. Csapvíz a tokkal sem érintkezhet.

A kontaktlencsék viselésének időtartama

Napi hordhatóságú kontaktlencsék (eldobható, 1 vagy 12 hónap kihordású hidrogél lencsék):

Első napon 4 óra, második napon 6 óra, majd naponként 2 órával emelheti a hordási időt az ébrenléti időig, de átlag 12-14 óráig. Ha a fenti időtartamok lejárta előtt kellemetlennek érzi a lencsét, a napi megszokási időt rövidítse. A hidrogél lencsékben aludni tilos!

Hosszított viseletű kontaktlencsék (2 hetes, 1 hónap hordási idejű szilikon hidrogél lencsék):
A fentiek alapján érhető el szintén a 14-16 óra napi hordási idő. Alkalmanként egy éjszaka vagy napközbeni alvásnál a lencse a szemben maradhat. Amennyiben ébredés után hosszabb ideig ködös a látás, erről tájékoztassa orvosát.
A szoktatási idő alatt el kell kerülni a szemet fárasztó munkát, vagy a hosszú ideig tartó olvasást, mivel közben megfeledkezhet a megfelelő pislogásról. A kontaktlencse viselés alatt fontos a pislogás. A pislogás rendszerint ösztönös. A kontaktlencse viselés kezdetekor azonban a pislogás nem úgy következik be, ahogy megszokott, ezért erre figyelni kell. Helyes, ha időnként gyakorolja a pislogást megfelelő időközökre. Amikor pislog, lágyan hunyja be a szemét, nem szükséges görcsösen, erősen.

Mi fordulhat elő kontaktlencse viseléskor?

A kontaktlencse zavarja a szemet a behelyezés után
Rendszerint valamilyen idegentest került a lencse alá. Távolítsa el a lencsét a szeméről, ellenőrízze annak épségét, tisztítsa meg és öblítse le a tisztító folyadékkal, majd helyezze vissza a szemére. Ha ez nem segít, vegye ki a kontaktlencsét és forduljon szakorvosához.

Csökkent látóélesség

 • a lencse kifordult állapotban van a szemen
 • a lencsét nem a megfelelő szemére helyezte
 • a lencse szennyezett vagy elöregedett.

A látóélesség bizonytalan

 • túl hosszú volt a viselési idő
 • kevés pislogás, szemszárazság (pl: olvasás, számítógép- vagy tévénézés, bizonyos gyógyszerek szedése)

Nehézség a lencse eltávolításánál

Ritkán fordul elő és a viszonylagos könnyhiány okozza. Hunyja be a szemét (pislogjon), esetleg cseppentsen a szemébe lencsenedvesítő műkönnyet.

Hosszú hordási idő

Ha a szivárványhártya (szembogár) körül piros karika jelenik meg, azonnal ki kell venni a lencsét és jelentkezzen szakorvosánál.

A szem gyulladása, vagy bármilyen más fertőzéses megbetegedés esetén tilos kontaktlencsét viselni! Gyógyszert tartalmazó szemcsepp használata esetén szintén tilos lencsét viselni, amennyiben szakorvosa másként nem rendelkezik (kivétel az egyszerhasználatos napi lencsék esetén).

Ha néhány héten át nem használja a kontaktlencsét, rendszeresen ellenőrízze, hogy elegendő tárolófolyadék legyen a tokban, valamint egylépcsős ápolószer esetén 3 naponta cserélje tisztára.

Sport kontaktlencsével

A nem vízi sportokhoz használhatók a lágy kontaktlencsék. Uszodában a kontaktlencse használata fertőzésveszély miatt tilos, kivétel az eldobható napi lencsék.

Az arc kikészítése (smink)

Helyezze a lencséket a szemére a szem kifestése előtt. Ezáltal elkerülhető, hogy szemfesték kerüljön a lencse alá. A smink letisztítása előtt távolítsa el a kontaktlencsét a szeméből és alapos tisztítás után tiszta folyadékba helyezze bele őket. Hajlakk, dezodor vagy púder használatakor vigyázzon, hogy azok a szembe, a kontaktlencsére ne kerüljenek.

Gépkocsivezetés kontaktlencsében

Mielőtt gépkocsit vezetne kontaktlencsében, engedélyeztesse a kontaktlencse használatát. Csak akkor vezethet lencsében, ha az már a jogosítványában szerepel. A kontaktlencsét illesztő szakorvos lelete alapján a háziorvosa rögzítheti a jogosítványban. A kontaktlencsét viselők vezetés közben kötelesek tartalék szemüveget maguknál tartani!

Panaszmentes lencseviselést kívánunk, ami a szabályok betartásával könnyen elérhető. Ne feledkezzen meg az előírt szakorvosi ellenőrzésről, ami nem lehet ritkábban, mint évente egyszer.

kontaktlencse-tárolása